dilluns, 22 d’agost del 2022

Calypso, mento y libertä

Avui és 18 d'agost de 2022 i els carrers de Rota són farcits de gent en aquestes hores foscanes. Ens aturem a fer un mos camí del Castillo de Luna, impressionant equipament municipal on, aquests dies, es fa la Primeria Feria del Libro Local (o algun nom semblant) i és que Rota, entre més, és una vila literària. Una vila literària, els i les autores de la qual són avesades a la novel·la negra empolsinada de referències a les singularitats locals (la Base Naval, la presó, la pagesia i la platja, ...).

És així com, cada estiu, la lectura habitual, ha estat d'un autor local i, enguany, tenim la oportunitat de gaudir de la literatura d'un gran músic, mestre a presons i escriptor vocacional.

Entrem pues al Castillo i fem silenci, car són en plena presentació d'un xardorós llibre ubicat al càlid Marroc que ens veineja. 

El veiem, el saludem, xerrem xiuxiuejant, adquirim el llibre i ens dedica amb la fermesa llibertària d'un bon jan aquest Los pasos en el vacío tan de Rota con el seu autor:

En Manuel toca l'ukelele i anima, Karim al front, aquest vespre d'estiu a Sant Feliu. La terrassa Fènix de Las Vegas és de murs alts, com m'imagino que deuen ser els murs dels patis de les presons d'arreu i del Puerto en particular. Hi hem arribat a l'hora convinguda però ens rep la prova de so amb Calypso con chocos i aquelles precises indicacions a un tècnic de so que es coneix als del grup com si fossin ell mateix. 

Serà un vespre de ritmes caribenys i lletres parides pels carrers de Càdiz i les aigües d'una Badia de contrastos i bellesa, de sol i marinada, de bones persones i crues realitats.

Quantes samarretes és capaç de plegar Karim Terror (Gaditana Stalin) en mitja horeta? Si hi hagués un campionat el guanyava de calle.

Tan de calle com la callejera Manolita la Mau, amb la que van començar un concert que es va fer curt, si més no per mi, i que va servir per mostrar a l'havaner Sant Feliu un grapat de temes de bons ritmes caribenys amb el Güenahente com a tronc i frondoses branques dels seus 7 anys de joiosa i creativa vida pels amants de les músiques d'arrel (antillana en aquest cas) i del Carnaval (de Càdiz i Trinidad y Tobago, per ser acurats).
Ara posaria el setlist, que es diu en modern,  que per alguna cosa vaig anar anotant cadascuna de les tonades tocades durant el concert. Però millor, no. Millor us deixo amb l'apunt als llavis i us dono una alternativa que us ajudi a entrar al bell món del calipso i els plaer d'aquests ritmes univerals:


El final del #VeranitoLimboTour22, l'espai esdevé una festa i la gent acaba amb la conga i el Limbo, però, si làs! sense treure's la prenda que canten els músics escenari estant.

El concert de  Cadipsonians s'acaba i en Lord Manuel War és va convertint de nou en Manuel Martín-Arroyo mentre intenta prendre la fresca a la porta del local. 

- Yo soy de Rota! - em diu en dir-li que el concert ha servit de preludi al nostre tradicional estiueig en aquesta bella vila.

Un músic, un mestre, un escriptor que ens trobem doncs, tot xiuxiuejant, al bonic Castillo de Luna, vell casalot senyorial que avui és equipament a llaor de l'autoria local.

(y boçotrô ya çabeî porqué çierro con êtta)

dilluns, 13 de desembre del 2021

Bacanal descomunal

Dos dies han passat i encara sóc rebotant per les parets de la Deskomunal seguint al xaman del punk, Don Maximum Clatellot.

Divendres vaig entrar a la catedral de Sants amb 51 anys i en vaig sortir amb 15 i rodejat de tots aquells esperits que van marxar en aquest període de la meva vida.

Els Zombi Pujol són com són: puritat punk hardcorera, referents d'un submón que podríem anomenar punk intrasistèmic. Punyalades desde el ventre de la bèstia amb un humor descarnat i a fetge obert que allunya tots els mals i sana totes les ferides d'aquesta puta vida que ens ha tocat viure.

Brod Bort és preciosisme hardcore, tècnica acurada i un mestratge musical sorgit d'un jovent que ha interioritzat a la perfecció l'essència del canallisme hardcore d'arreu. Pures esponjes que, en directe, escupen rius de ràbia sobre un públic de caps clars i ball entotsolat. En d'altres temps, la Deskomunal hagués sigut un pogo gegant, ara cada cop intercanviat es tancava amb un somriure alcoholitzat d'ulls brillants i amistats efímeres.

I el tancament? Què es pot dir d'aquesta parella de fet, que entre cervesa i cervesa, et punxen el bo i millor d'aquestes dècades tobogan que es van succeint des d'aquells llunyans ja anys 80.

Feia molt de temps que no acabava un concert a primera fila ni que cridava got en mà l'estribillo més estimat dels Barricada.

Cal repetir i repetir aquestes bacanals oficiades, entre més, per la santíssima trinitat que conformen en Sisa, l'Unclu i el déu Maximum. Cal recordar-nos sempre que dins de cada PURETA ETA ETA ATA ETA i a un nen que es revoluciona i que encara balla per mostrar la seva ràbia positiva, la ràbia d'un suicidal vailet que va caminant pel temps sense presses, però sense pauses. D'un suicidal vailet que va gaudir com un vedell de la ràbia que va treure el santsenc David Positivo en el seu moment de glòria amb Brot Bord.

Si ets incapaç de viure aquests moments de glòria, formes part de la gent, d'aquella gent que, com diuen els savis, la gent i jo no ens entenem.

dissabte, 11 de desembre del 2021

De Cádiz Cádiz

Cádiz es un sentimiento, un quejio nacido de las riquezas de un pasado glorioso y de un presente de pura supervivencia.

Cádiz es lucha diaria y eterna poesía. Cádiz se rrcoje y se dilata en Carnaval. Un Carnaval que aglutina todo su ser y, en estos tiempos que corren, es invasión de turistas que surgen sus aguas sin capacidad de penetrar en sus esencias.

La FRAC y Cadipsonians permiten a este catalán roteño gozar del ying y el yang de la rima carnavalera. Calypso, mento y carnavá reza el lema de los segundos, mientras los primeros golpean con su fraseo a ritmo de romancero el saco roto de este Estado que ignora su diversidad cultural.

Detrás de la Federación de Raperos Atípicos de Cádiz (la FRAC) y de Cadipsonians hay gente de creatividad infinita, personas sencillas que tienen la esencia multicultural de la ciudad más antigua de Occidente. Escucharlos es viajar por el mundo sin salir de La Viña. Da igual donde esté tu cuerpo, tú estás bailando por La Viña al ritmo que te marcan estos artistas del verso y el ritmo.

Sales de La Viña y te quedas en La Caleta, solitario como un Quijote desdibujado mirando ese océano inmenso repleto de chocos que esperan el momento para ser pescados y convertirse en delicia alimentaria, cerveza en mano.

La FRAC es contundencia y realidad, Cadipsonians es bamboleo antillano como el recio malecón que apunta a esa América tan gaditana. 

Algunos dicen que Cádiz es La Habana Vieja. Necias palabras para referirse a este baluarte del arte que no es otra cosa que Cádiz, Cádiz. Si acaso La Habana es el Cádiz Nuevo, omme!

Acabamos ya este breve relato surgido de la mente de un catalán roteño para quién la FRAC y Cadipsonians son esencia de Cádiz, la ciudad más diversa y pura que un ser humano pueda encontrar.

FRAC - Spotify
Cadipsonians - Spotify - Web